A Tronicoról

Történelem és fejlődés

A legismertebb fémkonstrukciós készletek a Walther, majd a Märklin®, majd a Trix® rendszer “stabil építési készlete”. A fémszerkezet készletének valódi áttörése csak Frank Hornby 1901-es évekbeli szabadalmán valósult meg Angliában, aki először gyártott gumiabroncsokat és kerekeket gyártásban és a fémkonstrukciós készletekben. A Meccano © márkát 1908 körül alapította. Az első fémszerelő készletet Frank Hornby fejlesztette ki. Ezt nevezte a Meccano © rendszernek. A rögzítés távolsága 1/2 inch volt, azaz 12,7 mm.
Valószínűleg több mint 400 márkanevet és rendszert gyártanak világszerte. Sajnos, némelyikük rendkívül rövid volt a piacon. A stabil építési készletek már 

1970 körül kaphatóak voltak. A Märklin® és a Trix® fokozatosan kiszorultak a piacról 1999 körül.
Csak 2004-ben jelent meg egy Märklin® fémmegmunkáló készlet évfordulós kiadása. Ma fellelhető a Merkur® gyártó a Cseh Köztársaságból, valamint a Stokys® készletek. Sajnos a Metallus® 2014-ben is bejelentette, hogy valószínűleg már nem akarja előállítani a fémkonstrukciós készleteket.
Németországban egy másik gyártója van még Eitech® márkanév alatt, amely ezüst színekben gyártja a klasszikus fémkészleteket.

Ha tetszett oszd meg barátaiddal...

Vélemény, hozzászólás?